شرح
آب و هوای سرد حدود ۴۰,۰۰۰ كیلومتر مربع از خاك ایران را به خود اختصاص میدهد و میزان بارش سالیانه در این نواحی بیش از ۵۰۰ میلی متر است.
آب وهواي سرد كوهستاني نوعي آب و هواست كه مخصوص مناطق كوهستاني بوده و عامل ارتفاع از ۱۵۰۰ متربه بالا در آن مؤثر است. از ويژگي های آن می توان به بارش زياد، جنگلهاي كوهستاني ، زمستان بسيار سرد اشاره کرد كه شامل شمال غربي و غرب و كوهستانهاي البرزايران است .
سلسله جبال البرز و زاگرس نواحی مرکزی ایران را از دریای خزر در شمال و جلگه بین النهرین در غرب جدا می کنند . کوههایی نیز به صورت منفرد در مرکز و شرق ایران وجود دارند از جمله کوه تفتان ، شیر کوه و ... که از مناطق سردسیر کشور به شمار می آیند .
میانگین دمای هوا در گرم ترین ماه سال در این اقلیم بیش از ۱۰ درجه سانتی گراد و متوسط دمای هوا در سردترین ماه سال کمتر از ۳- درجه سانتی گراد می باشد .
نوسانات دمایی در طی شبانه روز نیز در نواحی کوهستانی بیشتر است . در این اقلیم دره ها در فصل تابستان بسیار گرم و در زمستان معتدل اند . مقدار تابش آفتاب در فصل تابستان در این منطقه زیاد و در زمستان بسیار کم است . زمستان ها طولانی ، سرد و سخت بوده و تا چند ماه از سال ، زمین پوشیده از یخ ، و بهار کوتاه مدت است و زمستان و تابستان را از هم جدا می کند.میزان بارندگی در تابستان کم و در زمستان زیاد است و بیشتر به صورت ریزش برف است . برفهای پیاپی بیشتر قلهها را میپوشاند . در ارتفاعات بالای ۳۰۰۰ متر همواره برف وجود دارد و این کوهستانها سرچشمه رودخانهها و قناتها در کشور محسوب میشوند. سرما از اوایل آذر ماه شروع می شود و کم و بیش تا اواخر فروردین ادامه می یابد . در سراسر این منطقه از آذربایجان گرفته تا استان فارس ، زمستان ها به شدت سرد می باشد .
کلیات آب و هوایی این منطقه به شرح زیر می باشد :
· سرمای شدید در زمستان و هوای معتدل در تابستان
· اختلاف بسیار زیاد درجه حرارت هوا بین دمای شب وروز
· بارش برف سنگین
· رطوبت کم هوا
مناطقی از ایران که دارای اقلیم سرد می باشند:
شهر های تبریز، ارومیه، سنندج و همدان را میتوان در این اقلیم قرار داد.
در این اقلیم گیاهان دارویی خاصی را می توان به صورت خودرو یافت که در قسمت اطلاعات فنی-محصولات (تولیدات) با اطلاعات کاملتری درباره گیاهان دارویی مربوط به این فعالیت اقتصادی آشنا می شوید.