سامانه اطلاعات جامع فعالیت‌های اقتصادی


آشنایی با فعالیت‌ اقتصادی

تولید رول پلاک

  (Rawlplug )





شرح


رولپلاک (Rawlplug) یا توپی گذاشتن در دیوار (Wall plug)و لنگر anchor)) نوعی بست، محسوب می‌شود و معمولا قطعه‌ای از جنس پلاستیک مخروطی شکل است که برای قرار دادن ( insert) پیچ در دیوار و موادی که متخلخل یا شکننده هستند و بدون رولپلاک نمیتوانند وزن شیء را تحمل ‌کنند مورد استفاده قرار میگیرد. رولپلاک درون یک سوراخ دریل شده قرار گرفته وسپس توسط یک پیچ‌ محکم میشود. با محکم کردن پیچ، رولپلاک که از یک ماده پلاستیکی نرم ساخته شده، منبسط شده و به دیواره سوراخ شده، محکم میچسبد. از این وسیله در جاهایی استفاده میگردد که نتوان از بستهایی مثل پیچ، میخ و چسب بصورت موثر استفاده کرد (شکل ۱) .
اختراع رولپلاک سرگذشت جالبی دارد و به سال ۱۹۱۰ میلادی برمیگردد. در این سال شرکت لوله کشی و تعمیرات الکتریکی رولینگز و برادران ( Rawlings & Brothers) قراردادی با موزه بریتانیا منعقد کرد که طی آن قرار شد تا تجهیزات الکتریکی بدون وارد شدن آسیب به دیوار، بر روی دیوارهای موزه نصب گردد. در آن هنگام فناوری روز استفاده از روش‌های قدیمی بود که در آن با استفاده از قلم و چکش دیوار را سوراخ می‌کردند و سپس یک چوب در آن سوراخ وارد میکردند و سپس آن شی را به این چوب جا داده شده در دیوار (insert شده) وصل میکردند. این عملیات زمان ب و ثانیا به سوراخهای بزرگی نیاز داشت و ثالثا پس از نصب به گچ کاری بعدی زیادی نیاز داشت و کلا کار ساده‌ای نبود. اولین سوراخ گیرها یا پرکن ها (Plug) استوانه های کلفتی از جنس چوب بودند و از کنار هم قرار دادن رشته های الیاف چوب در کنار هم و چسباندن آنها با چسب ساخته میشدند. برادران رولینگز از پرکن های مختلفی از قبیل سرب، روی، لاستیک مصنوعی و طبیعی، شیشه، چوب و کاغد استفاده کردند و هزاران بار آنها را مورد آزمایش قرار دادند. در این آزمایشها، آنها از کنف های هندی نیز اسفاده کردند. نوع پلاستیکی آن در سال ۱۹۵۸ میلادی توسط یک مخترع آلمانی به نام آرتور فیشر و معروف به Fischer Wall Plug طراحی و تولید شد.
جان جوزف رولینگز که این اختراع را انجام داد آنرا رولپلاگ Rawlplug نامید که در حقیقت بخش اول آن نام خانوادگی خود و بخش دوم از plug و به معنای سوراخ گیر یا پر کردن گرفته شده است، ایشان سپس نام شرکت خود را به رولپلاک تغییر داد (شکل ۲).
یکی از کاربردهای مهم پیچ و رولپلاک در نمای ساختمان و برای جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان است بطوریکه تغییری در ظاهر و زیبایی نما ایجاد نکرده و ضمنا از ریزش آن هم جلوگیری می کنند .
روش تولید رولپلاک، تزریق پلاستیک است. در این روش قالبهایی چند محفظ ای بر روی دستگاه تزریق پلاستیک نصب شده و سپس پلاستیک مذاب به داخل قالب و با فشار زیاد تزریق میگردد. شکل شماره ۳ و ۴ قالب و دستگاه تزریق پلاستیک را نشان میدهد.

تصاویر